Kada i kako održavati bebine noktiće

Dobro je održavati noktiće bebi kratkima i čistima, ali postoje i drugi načini kako ih skratiti osim rezanjem. Bebini nokti jako brzo rastu, dok se neke bebe rađaju s već dugim noktima. Zato je razumljivo da se roditelji boje kako bi beba njima mogla ogrepsti lice. Ni rezanje noktiju makazicama nije sasvim bezazleno. Bebini nokti jako su mekani i nemaju “pregledne” ivice pa ih je teško zahvatiti makazama. Vrlo lako može doći do povreda i infekcija, pa rezanje prvih dana djetetovog života možda nije idealan potez.

Umjesto toga možete nježno “ostrugati” oštre krajeve bebinih noktiju sopstvenim prstima. Kao što smo već napomenuli, njeni nokti toliko su mekani da će taj “višak” otići s lakoćom. Sigurnije od rezanja osjetljivih noktiju novorođenčeta je i korištenje turpijice za nokte, naravno prilagođene bebama. Kada dijete malo poraste, turpiju možete koristiti kako biste uredili i izjednačili ivice noktiju nakon rezanja.

Ako odlučite da pričekate sa skraćivanjem noktiju novorođenčeta, možete izabrati neka druga rješenja kako biste spriječili grebanje po licu – oblačenje rukavica ili čarapica na ruke koje ćete se truditi držati dalje od bebinog lica.

Neki roditelji skloni su čak sami odgristi oštre ivice djetetovih noktiju kako oni ne bi porasli previše dugi, ali nemojte to raditi. Bakterija iz vaših usta može, naime, izazvati infekciju.

Nokti na rukama novorođenčeta rastu tako brzo da ćete ih možda morati skraćivati jednom sedmično. Oni na nogama rastu nešto sporije, pa njih skraćete obično oko dva do tri puta mjesečno. Prilikom skraćivanja uvijek koristite pribor namijenjen isključivo bebama i neka bude čist.

Budući da su nokti vaše bebe vrlo mekani i fleksibilni treba biti vrlo oprezan prilikom skraćivanja jer nokat može krvariti ako ga odrežete previše nisko i preblizu korijenu. Bebi će to biti vrlo bolno, a dio koji krvari može se vrlo brzo inficirati.

Možda će vam proces rezanja biti lakši ako imate nekoga kraj sebe da vam asistira i pomogne. Tako jedna osoba može nježno držati bebu mirnom, dok druga reže i njeguje nokte. Ako se beba tokom te radnje jako meškolji, bilo bi pametno pokušati joj skratiti nokte dok jede, spava ili je zabavljena nečim. Dobro vrijeme za bebin manikir je i odmah nakon kupanja jer su tada nokti najmekši.

Što ako dođe do povrede?

Kada režete bebine nokte pritisnite jastučić na prstu dalje od nokta kako biste spriječili povrede kože i odvojili ivicu nokta od kože, a bebinu ruku čvrsto držite svojom. Režite nokte na rukama na način da pratite prirodnu liniju nokta, dakle malo zaobljeno, dok nokte na nogama režite ravno. Ne režite ivice na noktima na nogama jer bi tako moglo doći do urastanja i infekcija.

Ako slučajno povrijedite kožu oko djetetovog nokta, nemojte paničiti i kriviti sebe, jer se to događa mnogim roditeljima. Nježno pritisnite komad vlažne vate na područje koje krvari i krvarenje će uz pritisak uskoro prestati. Oduprite se porivu da krvarenje zaustavite flasterom, jer će taj prst na kraju završiti u bebinim ustima i lako može doći do gušenja.

Kada beba navrši mjesec dana nokti će joj već malo očvrsnuti, što će vam olakšati skraćivanje i odvajanje ivice nokta od ostatka prsta. Ali i dalje budite oprezni.

Izvor: Klinfo

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?