Bubuljice kod beba koje ne treba da izazovu zabrinutost

Novorođenačke akne pogađaju oko 20% beba i najčešće se pojavljuju između 3. i 4. sedmice života. Ovo stanje uglavnom je bezopasno i zapravo učestalo kod novorođenčadi. Kod pojedinih beba, ovo stanje dolazi i prolazi gotovo neprimijećeno, jer novi roditelji uz sve ostale brige oko hranjenja, presvlačenja i spavanja gotovo da ih “odrade” u hodu.

Koji su simptomi akni kod beba?

Akne kod beba uglavnom su blage i pojavljuju se gotovo uvijek, u 99% slučajeva, samo po licu. Tipično, pojavljuju se na čelu, obrazima i bradi, a izgledaju kao malene bubuljice s bijelim završetkom. Od ostalih promjena na koži, na primjer ekcema, razlikuju se po području pojavljivanja. Ekcem se pojavljuje i po drugim djelovima tijela, a ne samo licu.

Što ih izaziva?

Lijekari nisu u potpunosti sigurni koji je uzrok njihova nastajanja, ali vjeruju da su kao i kod tinejdžera i odraslih, glavni razlog hormoni. Naime, bebe u uzrastu od oko mjesec dana odjednom dobiju navalu androgenih hormona, a ti hormoni utiču na stvaranje masne kože, a vremenom i na nastanak akni. Vremenom se hormoni ustabile i akne nestaju. Vjeruje se da oksitocin i prolaktin, hormoni koje beba dobija putem majčinog mlijeka, ne utiču na pojavu akni.

Kako ih tretirati?

Akne kod beba nestaju same od sebe, dakle kada se ustabili rad hormona, nakon otprilike mjesec dana. Ako posjetite pedijatra vjerovatno će vam savjetovati ispiranje ili brisanje lica toplom vodom nekoliko puta dnevno. Dok neke majke tvrde da je majčino mlijeko upravo najbolji lijek, dokaza za to nema. Ni slučajno nemojte akne dirati ili istiskivati jer osim što će bebi biti izazvana nelagoda, moguć je i ostanak ožiljaka.

Kada je potrebno posjetiti ljekara?

Ako akne ne nestaju ili nestaju pa nastaju nove nakon više od mjesec dana zadržavanja, posjetite pedijatra. Takođe, ako djeluje da je beba u bolovima na dodir akne ili ako su popraćene nekim drugim neobičnim simptomima poput letargije, slabog apetita ili većih problema sa spavanjem. Ako ne nestanu spontano, moguće je da će pedijatar prepisati kremu za tretiranje ili čak oralni antibiotik, ali vjerovarnoća za potrebom antibiotika je mala.

Izgledaju kao akne, ali lako se zbunite. Što još podsjeća na akne kod beba?

1.) Infantilne akne

Ako beba još u uzrastu od 3 – 6 mjeseci ima akne, vjerovatno je riječ o infantilnim aknama. Kod ovih akni područje bubuljice znatno je crvenije i upaljeno. Ova vrsta akni više podsjeća na one kod odraslih i uključuje i pustule (gnojne plihove) pa i ciste, a ne samo bubuljice i mitesere. Za razliku od novorođenačkih, infantilne akne uglavnom su nasljedne i vežu se za roditeljsku istoriju akni. Kao i novorođenačke, rijetko trebaju neki poseban tretman, osim ako je riječ o velikoj količini crvenila ili oteklina.

2.) Infekcija

Infekcije herpesom ili bakterijske infekcije Streptokokom grupe B izuzetno su rijetke, a mogu se dogoditi samo ako je majka bila zaražena za vrijeme porođaja. Uz sva testiranja u trudnoći vjerovatnoća za to je veoma mala jer lijekarko osoblje je za vrijeme porođaja obaviješteno o mogućim infekcijama i ima uvid u zdravstveno stanje porodilje.

3.) Ekcem

Kao i novorođenačke akne, pojava ekcema je poprilično raširena među bebama, ali ekcem je izazvan izuzetno suvom, a ne masnom kožom. Blaži oblik ekcema može biti uzrok velikom broju malenih plihova koji podsjećaju na novorođenačke akne. S obzirom na to da se uglavnom počinje širiti obrazima, često se miješa s aknama. Ali, vremenom više podsjeća na osip koji se razvija i širi i po drugim djelovima bebinog tijela, kao što su nabori, laktovi i koljena. Ekcem uobičajeno takođe nije ozbiljna bolest.

Iako novorođenačke akne izgledaju bolno, bebi zapravo ne smetaju, niti uopšte bole. Zato bi roditelji trebalo da se opuste i ostave ih da prođu same od sebe, uostalom, kako su i došle, i da ih ne tretiraju, jer razni preparati mogu samo pogoršati situaciju ili čak ostaviti nepotrebne ožiljke na nježnoj bebinoj koži.

Izvor: klinfo

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?