Njega bebinog pupka i što učiniti kod pojave granuloma?

Prvih mjesec dana života posebno je osjetljiv period za bebu, ali i za majku. Uz mnogo stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom svakodnevne brige za bebicu, tu je i pupak – osjetljivo mjesto kojem se pridaje najviše pažnje.

Pupčana vrpca koja je tokom trajanja trudnoće povezivala majku i dijete, pri porođaju se reže i podvezuje na nekoliko centimetara udaljenosti od bebinog stomaka. I tada zapravo preostaje čekanje da se „batrljak“, odnosno višak tkiva, osuši i jednostavno – otpadne. On bi već nakon nekoliko dana trebalo da se stvrdne i potamni, i najčešće otpadne između sedmog i desetog dana života (iako se zna dogoditi da nestane i prije navršene sedmice života). I dok u porodilištu brigu o ovom osjetljivom dijelu brine stručno osoblje, nakon dolaska kući o pupku će prvih dana voditi računa patronažna sestra (ako njihova služba funkcioniše u okviru doma zdravlja u vašoj opštini), a na kraju roditelji koji su često nesigurni u vezi sa postupkom održavanja bebinog pupka čistim, kako bi se spriječili infekcije.

Pravilna njega

Područje pupka kod male bebice uvijek izgleda nevjerojatno osjetljivo, ali kod čišćenja ne morate brinuti da ćete ga nehotice povrijediti. Jedino na što morate obratiti posebnu pažnju je da područje pupka uvijek bude čisto, i još važnije – suvo. To će spriječiti nakupljanje bakterija koje mogu izazvati infekciju, ali i ubrzati proces isušivanja „batrljka“. Nakon kupanja i pranja neutralnim, medicinskim sapunom, područje pupka jednostavno treba obrisati peškirom i prekriti sterilnom gazom (koja će upiti višak vode koji ste možda previdjeli). Kada se batrljak posuši, važno je ne dirati ga i pustiti da sam od sebe jednostavno otpadne.

Pojava granuloma

U nekim slučajevima sušenje i otpadanje batrljka ipak ne prođe tako glatko. Najčešća je komplikacija granulom, koji je prilično česta pojava kod novorođenčadi. Karakteriše ga pojava ispupčenja na mjestu pupka, iz kojeg ponekad može izlaziti sukrvica. Takođe, ako batrljak ne otpadne niti nakon više od desetak dana, to takođe može ukazivati na granulom.

Kod zarastanja pupka nakon nestanka batrljka, prednja strana se spontano prekriva kožom, dok se unutar tijela na tom mjestu stvara trbušna maramica. U slučaju izostanka potpune prekrivenosti kožom s prednje strane, dolazi do stvaranja neprirodnog i zadebljanog tkiva – granuloma.

Kako tretirati granulom?

Liječenje granuloma treba prepustiti rukama stručnjaka. Pedijatar će veći granulom često podvezati, pa ga je potom sedam dana potrebno tretirati antiseptičkim sredstvom – dok se u potpunosti ne sasuši. Nije rijetka niti primjena srebrnog nitrata, čiji će hemijski spoj brzim postupkom riješiti problem granuloma, odnosno ubrzano ga isušiti. Međutim, od ove se metode sve više odustaje, budući da su zabilježeni slučajevi u kojima je hemijski spoj oštetio i kožu oko samog pupka.

Za vrijeme tretiranja granuloma, trebalo bi izbjegavati kompletno kupanje bebe i pretjerano izlaganje pupka vodi. Voda u ovom slučaju može znatno usporiti proces zacjeljivanja, i pedijatri preporučaju zaštititi to područje prilikom kupanja, barem prvih sedam dana. Ako se pridržavate ovih uputstava, granulom bi u potpunosti trebalo da nestane u toku tri sedmice.

Izvor: Klinfo

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?