Greške koje roditelji najčešće prave prilikom odvikavanja od pelena

Roditelji znaju da osjete pritisak okoline da počnu dijete što prije da odvikavaju od pelena. Uvijek se nađe mama koja je svog jednogodišnjaka uspješno naučila da ide na tutu u samo sedam dana ili je ljeto – idealan period godine za otarasiti se pelene. Što vi mislite i što vaše dijete osjeća, manje je bitno jer “vrijeme je”, a vi se osjećate da ako propustite taj zadnji voz, moraćete djetetu paovati pelene umjesto užine.

I tako nastaju neke od osnovnih grešaka prilikom odvikavanja od pelena i prelaska na tutu. Evo gdje roditelji najčešće griješe:

Postanu opsjednuti svojim zadatkom

Mnogi roditelji žele da se što prije riješe pelena zbog uštede, praktičnosti, kako bi njihovo dijete bilo što “naprednije” ili zato što djeca od prijateljice već uveliko hodaju bez pelena. Čekajte da ovaj proces dođe prirodno, nemojte postati opterećeni jer ništa ne ide na silu, a i vi i vaše dijete koje možda uopšte nije spremno, samo ćete postati isfrustrirani.

Osjećaju se kao promašaj ako sva djeca oko njih već idu na tutu

Na žalost, svi se mi upoređujemo s drugima, koliko god to željeli izbjeći ili nam drugi nabijaju svoje uspjehe na nos, koliko god se trudili to da ne radimo. Nije lako kada svi već “rade nešto”, a vi ne. Ali,  morate shvatiti da svako dijete ima svoj vremenski okvir i pokušajte da se ne uzbuđujete što jedino od vršnjaka još nije ostavilo pelenu.

Misle da će se to dogoditi preko noći

Neki tvrde da se dijete riješilo pelene preko noći, neko ima metodu od pet koraka, neko se možda s odvikavanjem od pelena mučio pola godine. Dajte sebi vremena, jer vas dužina ovog procesa može začuditi.

Povremene “nezgode” kod djece doživljavaju kao svoj i djetetov neuspjeh

Dijete može napraviti korak naprijed ka odvikavanju pa zatim dva koraka nazad. To roditelje zna često da izbaci iz takta i mogu kriviti i sebe i dijete za taj “podbačaj”. Ali, ne doživljavajte to tako – nezgode se događaju svima, ne samo vama.

Prelazak na tutu doživljavaju kao ogromnu stvar

To zaista nije tako velik životni događaj. Sva djeca prije ili kasnije skinu pelene i počnu da koriste tutu ili šolju. Neki roditelji tome pridaju ogromnu važnost, iako teško da ćete vidjeti zdravog šestogodišnjaka kako nosi pelene – dakle i vaše će ih dijete prije ili kasnije skinuti.

Smatraju da svako dijete “umire od želje” da se riješi pelena

Nekoj djeci su pelene udobnije i praktičnije od donjeg veša jer ih ne moraju skidati niti prekidati igru da bi se olakšala, nego vole sve “obaviti” na jednom mjestu. To se često događa kod jako zaigrane i živahne djece koja “nemaju” dovoljno vremena niti koncentracije da se brinu o odlasku na tutu, jer imaju “važnijeg posla”. Prihvatite to, iako možda dijete od prijateljice osjeća “nepodnošljivu lakoću postojanja” otkako je u gaćicama.

Sramota ih je što njihovo dijete još nosi pelene

Roditelje često znati biti sramota kada razgovaraju s manje poznatim ljudima, na primjer roditeljima druge djece  u vrtiću i u razgovoru se ispostavi da su se svi već riješili pelena osim njihovog djeteta. U poznatoj okolini to već svi znaju, ali pred novim ljudima uvijek se imaju potrebu objašnjavati zašto je to tako. Ali, roditelji u stvari sami tome znaju pridavati veću pažnju i osjećati se loše, dok ljudi s kojima razgovaraju uopšte ne misle ništa negativno.

Izvor: Dječja posla

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?