Polazak djeteta u školu je idealno vrijeme da se otkrije zbog čega dijete zaostaje u rastu. Iskustvo pokazuje da se roditelji za pomoć i savjet obraćaju ljekarima tek kada dijete uđe u pubertet oko 12,5 godina, kada izostane očekivani ubrzan rast. Do tog doba je već propušteno dragoceno vrijeme, upozoravanu ljekari.

Uzrok koji je usporio rast djeteta može da se odredi na osnovu brojnih dijagnostičkih metoda. Rade se testovi iz krvi, standardna krvna slika, vrijednosti šećera, hormoni štitaste žlijezde i nadbubrega u krvi. Na osnovu ovih rezultata endokrinolog određuje u kom pravcu treba da se rade dalja ispitivanja.

Standard za procjenu koštane zrelosti tijela je radiografija lijeve šake i doručja, a magnetna rezonanca i skener glave se rade da bi se isključile anomalije mozga ili tumorski procesi. Dokazivanje nivoa hormona rasta radi se isključivo u bolnici, na osnovu dva testa, i ako se utvrdi da je to uzrok, kontrole se rade na od četiri do šest mjeseci.

Trenutno je na terapiji hormonom rasta oko 500 djece u Srbiji, a procjenjuje se da ih, pod drugom dijagnozom, ima dva do tri puta više. Ova terapija se primjenjuje kao potkožna injekcija, koja se daje svako veče prije spavanja. Igla kojom se ubrizgava je veoma tanka, oštra i obložena silikonom, tako da davanje hormona rasta ne boli.

Dužina trajanja terapije i doza zavise od indikacije. U slučaju kada ga organizam ne proizvodi dovoljno, uzimanje je doživotno. Hormon rasta, naime, ima značajnu ulogu i u odraslom dobu, učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata i masti, utiče na kvalitet kose i kože, koncentraciju i koordinaciju. Treba imati na umu da nizak rast nije estetski nego, prije svega, zdravstveni problem.