Da prvo šišanje ne bude traumatično

Nema određenog vremena kada trebate dijete da odvete na prvo šišanje. Neka djeca su spremna za prvo šišanje prije nego navrše prvu godinu, dok neka djeca nemaju potrebu za šišanjem čak niti kada prođu treću godinu. Sve zavisi od toga koliko im brzo raste kosa i smeta li im.

Mnogi roditelji ne žele da šišaju svoje mališane, pogotovo djevojčice, jer im tako ljepše izgledaju. Ali, u jednom trenutku je to svakako neminovno, pa da se djeca ne bi uplašila, najbolje je da ih na to pripremite.

Bilo bi dobro da dijete prije toga odvedete kod vašeg frizera, da vidi da to nije ništa strašno. Dok vas šišaju, pustite ga da gleda, svo vrijeme se smijte i ponašajte prirodno.

Dozvolite da vam on stavi gel na kosu ili napravi razdeljak, kako bi mu bilo zabavnije. Kada dođete kući, pričajte mu kako ste se lijepo proveli, gledajte se pred njim u ogledalu, pitajte ga da li ste mu lijepi.

Poslije toga će biti opušteniji i spremniji za šišanje. Izaberite frizera koji zna da komunicira sa djecom, a ne da odmah uzme makaze u ruke i krene u "akciju".

Dopustite djetetu mu da ponese omiljenu igračku, da bi se osjećao sigurnije ili lista knjigu koju voli. Kada se vratite od frizera, pohvalite mu frizuru.

Ako je dijete premalo za samostalno sjedenje, neka prilikom šišanja sjedi kod vas u krilu, a ako je dijete dovoljno veliko neka sjedi samo. Ako imate nemirno dijete, pokušajte ga zainteresovati s bilo čime kako bi mu vrijeme brže prošlo.

Izbjegavajte pranje kose u frizerskom salonu, jer ćete ga tako samo još više prepasti. Najbolje je da se kosa samo malo poprska vodom i da se krene sa šišanjem.

Nakon šišanja, kada je cijeli postupak gotov, jako pohvalite dijete, te mu se divite kako je lijepo! Ponesite sa sobom drugu majicu koju ćete mu odmah nakon šišanja presvući, kako mu ne bi smetale ošišane dlačice.

I naravno nakon prvog šišanja morate slikati  dijete i sebe, jer je to jedan važan događaj u njegovom životu! Njegovo prvo šišanje!

Izvori: Novosi, Zanosna

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?