Prohodavanje. Kad će, kad će...?

Dok gledate to malo stvorenje kako najprije bespomoćno leži u krevetiću, pa se razveselite kad prvi put samo nesigurno sjedne, raspametite se kad počne da puzi… Ne možete dočekati da ga vidite kako će napraviti svoje prve korake! Kad vidite kako se muči da to postigne, poželite mu pomoći… Ali, ne činite to – jer tako mu ne činite dobro.

Evo zašto:

Mudrost tijela
U ovom slučaju (a nije to rijetkost) bebe zaista znaju što je najbolje za njih. Samo one znaju kad su njihovi zglobovi spremni za prve korake. Vodeći ih za ruku i pomažući im da hodaju, petljamo se u njihovu sposobnost da sami pronađu svoju ravnotežu, usvoje prostorne odnose i da procijene što mogu, a što ne mogu učiniti.

Sigurnost
Ako djetetu pomažete da hoda dok još nije spremno, dajete mu lažni osjećaj ravnoteže i sigurnosti – a to može biti opasno. Djeca koja imaju slobodu kretanja i razvijaju se kako im odgovara, sama uče i zbog toga je njihovo kretanje sigurnije – u ovom slučaju praviće manje nepromišljenih kretnji.

Navike
Ako mu jednom pomognete da hoda, vaše će dijete htjeti to ponoviti opet i opet. Tako će postati nezdravo zavisno od odrasle osobe pa će neprestano željeti upravo tako da hoda. Djeca kojoj niko ne pomaže da hodaju – ne traže to.

Bolna leđa roditelja
Treba li više reći?

Nedostatak prijelaznih pokreta
Prelazni su pokreti ključni za razvoj, a svaki ima svoju svrhu. Kad dijete podstičemo da sjedi ili hoda, vjerujemo da mu pomažemo, a u suštini mu uskraćujemo zdraviji tok razvoja, koji uključuje cijeli niz položaja za što bolje držanje. Kasnije se može dogoditi da će dijete biti „nespretno“ zbog toga što nije od početka samo sticalo sigurnost.

Kad će, kad će…?
Stalno vas ispituju smije li se već djete, sjedi li već, hoda li, priča li… Lako je zaboraviti cijeniti ono što djeca rade – sad.
Od prvih dana važno je djetetu dati do znanja da cijenite ono što radi u tom trenutku. Ključno je shvatiti da djeca ne trebaju vašu pomoć za sjedenje, hodanje niti za bilo koji drugi korak njihovog ranog razvoja. Ma koliko se vama činilo da vas trebaju.
Budite tu kao podrška - to je dovoljno.

Izvor: Čuvarkuća

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?