Dvostruka briga za roditelje i dvostruka ljubav

Kažu da su blizanci posebna radost u porodici. Čekanje dvije bebe za roditelje je pravi blagoslov. Priznaćete, od priprema svega za dvoje do onog “kako ćemo” i “hoćemo li uspjeti” teško je opaziti mnogo toga posebnog što će pratiti život blizanaca. Jednojajčanih.

Evo zanimljivosti o njihovom životu.

Činjenica da jednojajčani blizanci imaju isti DNK ne znači da imaju i isti otisak prstiju, kako mnogi vjeruju. Da pojasnimo, kada se na dva dijela podijeli oplođena jajna ćelija, oni kreću s jednakim otiscima, ali tokom 13. nedjelje, kad se bebe počnu intenzivnije pomijerati, diraju vodenjak i time mijenjaju svoje otiske.

Već sedam dana kasnije “posežu” jedan za drugim, a u 18. sedmici se međusobno dotiču više nego što su doticali sopstveno tijelo. Ljekari nam otkrivaju i da su, vidjelo se na ultrazvuku, pokazivali različite grimase jedno prema drugom i toj zabavi nije bilo kraja, ali su bili vrlo nježni i oprezni oko područja oka kao što bi bili i kad se radilo o njihovom vlastitom oku.

Jeste li znali da se oko 25 odsto jednojajčanih blizanaca razvija tako da postaju jednake “slike u ogledalu”? Ipak, nisu potpuno isti. Može se dogoditi da je jedan dešnjak, a drugi ljevak, mogu imati mladeže na različitim mjestima na tijelu, različit rast kose na glavi. Čak oko 22 odsto blizanaca je ljevoruko, za razliku od ostatka populacije među kojom je tek deset odsto ljevaka.

Blizanci, tako isti i tako različiti, koriste jedan drugog kao modele za učenje jezika kad u njihovom prisustvu nema odraslih. Gledajući se i provodeći vrijeme zajedno stvaraju “jezik” koji se sastoji od preokrenutih riječi i onomatopejskih izraza. Iako se takav jezik najčešće javlja kod blizanaca, može se javiti i kod obične djece koja su često zajedno. Takvi “izmišljeni” jezici nestaju vrlo brzo, čim djeca nauče pravi jezik.

Može se dogoditi da je jedan dešnjak, a drugi ljevak, mogu imati mladeže na različitim mjestima na tijelu, različit rast kose na glavi.

Još neke studije pokazale su da su blizanci istog pola u većini slučajeva upravo jednojajčani. Vjeruje se i da je rađanje jednojajčanih blizanaca slučajan fenomen, a dvojajčanih – većeg broja ovulacija. Oni se češće rađaju u porodicama u kojima je sa majčine strane bilo blizanačkih trudnoća.

Istraživanje američkog nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku pokazao je da je broj blizanaca veći nego ikada, a broj blizanačkih trudnoća porastao je za nevjerovatnih 76 odsto između 1980. i 2009. godine. Presudne za ovaj skok su metode liječenja neplodnosti. Takođe, žene koje su starije od 30 godina češće rađaju blizance, a broj onih koje se odlučuju na prvo dijete poslije dvadesetih godina života je u stalnom porastu.

A sada malo o mamama herojima, mamama blizanaca. One koje su ih rodile prirodnim putem, kaže nauka, žive duže od drugih mama zato što imaju jače tijelo, zdravije su i izdržljivije.

Vjeruje se i da je rađanje jednojajčanih blizanaca slučajan fenomen, a dvojajčanih – većeg broja ovulacija.

Kada su u pitanju jednojajčani blizanci mnogi ljudi ih teško razlikuju, ali to nije slučaj sa, na primjer, psima. Njemački ovčari, koji su posebno obučeni, mogu primijetiti varijacije u mirisima jednojajčanih blizanaca. To važi čak i u slučajevima da blizanci žive u istoj kući i jedu istu hranu.

Oni jesu dvostruka briga za roditelje, ali su i dvostruka ljubav i zabava.

Izvor: Lola magazin

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?