Kako znati da beba ima grčeve i kako joj pomoći?

Sva novorođenčad plaču. Plač je jedini način na koji novorođenče može iskazati svoje potrebe i osjećanja – to je njihov prvi govor jer dijete ne može reći da je gladno, usamljeno, mokro, umorno, pospano, da mu je prevruće ili prehladno ili da je na bilo koji drugi način frustrirano. Međutim plač novorođenčadi ponekada se čini potpuno nepovezan sa osnovnim potrebama. Četvoro od petoro novorođene djece (neke studije kažu 9 od 10) plače svaki dan od 15 minuta do sat vremena s razlogom koji nije moguće ustanoviti.

Plač zbog grčeva razlikuje se od uobičajenog plača po tome što je dijete neutješno, plač se pretvara u vrištanje i to mučenje traje 2 – 3 sata ponekada i mnogo duže, a povremeno i cijeli dan. Periodi grčeva se najčešće događaju tokom dana, ali neka djeca znaju proplakati i cijele noći.

Što je uzrok grčevima?

Uzrok grčevima ostaje tajna. Međutim teorija je mnogo - djeca plaču da bi razvijala pluća, za što nema medicinskih dokaza ili zbog bola u želucu izazvanu alergijom ili preosjetljivošću na neki sastojak u majčinoj ishrani, ako doje ili u dječjoj hrani ako se hrane na flašicu (što može biti samo povremeno uzrok grčeva), ili su nasljedni (ipak se ne prenose genima).

Jedna od najnovijih teorija kaže da je plač normalno iskazivanje fiziološke nezrelosti novorođenčeta: sva djeca plaču, a grčevitost je tek ekstreman oblik normalnog ponašanja. Drugi tvrde da se probavni sistem steže pri ispuštanju gasova zbog čega dolazi do bolnog grča. Treći tvrde da se bolni grčevi javljaju zbog povlačenja progesterona kad se u tijelu novorođenčeta smanji majčin nivo hormona. Slijedeći u nizu kažu da nezreli nervni sistem nije u stanju da zaustavi neželjeno ponašanje.

U ovolikoj količini teorija teško se snalaze i vrsni stručnjaci, a kamo li da se snađu roditelji kojima je njihovo prvo dijete neka vrsta prvog diplomskog rada kojeg moraju apsolvirati isključivo na praktičnom primjeru a da se s tim nikada ranije nisu susreli.

Kako prepoznati grčeve?

Novorođenče koje pati od školskog primjera grčeva privlači koljena tijelu, stiska šake i veoma je aktivno. Oči čvrsto zatvara ili ih drži širom otvorene, izvija obrve pa čak na kratko zaustavlja dah. Aktivnost crijeva je pojačana pa dijete ispušta gasove. Plač remeti obrasce jela i spavanja pa novorođenče mahnito traži bradavicu, ali je ispušta čim počne sisati, ili drijema nekoliko trenutaka nakon čega se budi vrišteći.

Ne postoje dva novorođenčeta koja se ponašaju tačno prema ovom obrascu kao što ne postoje ni dva roditelja koja će odgovoriti na potpuno isti način.

Grčevi u pravilu počinju u drugom ili trećoj sedmici života (kod nedonoščadi nešto kasnije) i najintenzivniji su do šeste sedmice. Neko vrijeme se čini kao da će ta noćna mora trajati zauvijek ali do 12 sedmice problem većinom počinje da jenjava da bi se sa 3 mjeseca starosti činilo da je dijete čudesno ozdravilo. Samo nekolicina djece može imati grčeve i u četvrtom pa i petom mjesecu starosti. Grčevi mogu prestati naglo ili postupno uz neke dobre ili loše dane, dok na kraju svi dani ne budu bez njih.

Svakodnevni periodi vrištanja bez obzira je li riječ o maratonu ili podnošljivom trajanju obično nazivamo “Grčevima” iako ne postoji jasna definicija grčeva ili kako se oni razlikuju, ako se razlikuju od druge vrste problematičnog plača kao što je intenzivan ili povremeni razdražljiv plač.

Kako pomoći djetetu koje ima grčeve ili postoji li lijek koji liječi grčeve?

Nažalost lijeka koji bi izliječio grčeve sve novorođenčadi nema. Međutim postoje neki lijekovi odnosno kapi koji se koriste za grčeve, a mogu se kupiti u apotekama. Novorođenče možemo umiriti na nekoliko načina, ali ono što je možda za jedno novorođenče umirujuće za drugo može biti frustrirajuće. Više metoda odjednom može na dijete djelovati prestimulativno.

Evo nekih:

  • ritmično ljuljanje u naručju, koljevci...
  • vožnja automobilom;
  • čvrsto privijanje uz grudi;
  • topla kupka (ako voli vodu, a ako se ljuti onda ne);
  • topli oblozi na stomačiću;
  • ritmički zvukovi npr. usisivača ili ventilatora (tzv. bijeli zvukovi), muzika;
  • masaža može biti vrlo umirujuća;
  • ležanje poprijeko na krilu odrasle osobe ili na ramenu i tapšanje po leđima.

Grčeve svoga djeteta ne možete izliječiti, a vrlo često nećete biti sposobni ni utišati vrištanje. Jedini izbor koji možda neće biti lako prihvatiti je živjeti s plačem. Ali ne očajavajte budite sigurni da će to stanje ubrzo proći i da ćete ga se s nostalgijom sjećati kad vaše dijete počne pokazivati neke druge znakove koje će te učiti zajedno s njim.

Izvor: Dječja posla

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?