Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Dok čekaju bebu, posebno ako je prva u porodici, roditelji imaju bezbroj pitanja i nedoumica, naročito u prvim danima nakon rođenja, kada majka i dijete izađu iz porodilišta. Prva pomoć na koju mogu da računaju je od patronažnih sestara, koje u većini opština Crne Gore porodice počnu da obilaze dan nakon dolaska majke i bebe kući. One im daju osnovne informacije I savjete, pokazuju im kako da kupaju I njeguju bebu, da je hrane…Ako su iz Podgorice, neki od roditelja imaće priliku da se upoznaju i provedu prve dane sa bebom uz asistenciju patronažne sestre Sanele Rastoder iz Doma zdravlja koja će im uz sve važne savjete ponuditi i osmjeh I podršku.  

Saneli je portal Roditelji.me postavio puno pitanja koja interesuju mame I tate. Njena je ključna poruka da je svaka beba jedinka za sebe, tako da u nekim situacijama, ne postoji pravilo kojeg se roditelji mogu striktno pridržavati u toku odrastanja djeteta. Ipak, izdvojila je neke od savjeta na pitanja koja se najčešće postavljaju u ovom razvojnom periodu djeteta.

Ona je gostovala i u Roditeljskom kutku u Bojama jutra koji zajedno realizuju Udruženje Roditelji i Televizija Vijesti.

https://youtu.be/mwWB4EOXqWQ 

Šta je najvažnije da roditelji znaju kada prvi dan dovedu bebu kući, a tiče se zdravlja?

Sanela Rastoder: Roditeljstvo je vještina koja se uči na djelu, a koliko je komplikovana najbolje se osjeti kada tek rođena beba stigne kuci. S obzirom da rad patronažne sestre uključuje preventivu, buduće majke imaju pravo na posjetu patronažne sestre još u periodu trudnoće, koju je itekako korisno iskoristiti, jer će se buduća majka edukovati o pravilnoj ishrani, pripreme prostora i opreme za bebu, zdravim stilovima života kao i o tome što ih očekuje u prvim danima nakon izlaska iz porodilišta. Po dolasku kući bebu treba da čeka čista i provjetrena soba, kao i neophodne stvari za higijenu i odjeća. Važno je da majka zna da beba diktira ritam dojenja tj hranjenja i da se fokusira na pravilnu prirodnu ishranu. Već narednog dana u pomoć pristižu patronažne sestre.

Da li je normalno da prvi bebini dani budu haotični, da beba više plače i da bude gladna?

Sanela Rastoder: Svi se raduju novom članu ali istovremeno je tu euforija pomiješana sa strahom koji je sasvim prirodan. Adaptacija majke I tate na bebu i na potpuno novi sistem života samim tim stvara "haoticno" stanje, jer poznato je da je svaki roditelj kolekcionar strahova baš iz velike želje da pruži svojoj bebi najbolje.

Koje su Vaše preporuke za ishranu bebe?

Sanela Rastoder: Savjeti patronažne sestre za  ishranu novorođenčadi su da se majka koncentriše na dojenje, kao najbolji početak za nju I dijete. Dojenje je nešto najvrednije što možete dati vašem djetetu. Više od davanja i primanja, više od hranjenja i dodira. Majka priroda se potrudila da sve to bude savršeno, a mi kao zdavstveni radnici možemo samo da podrzimo, njegujemo, pokažemo i naučimo majku kako da pravilno nastavi sa najprirodnijim načinom ishrane svoje bebe. Svakoj majci toplo preporučujem dojenje i da istraje u tome. Međutim postoje situacije kada kod majke ili bebe postoje medicinske kontraindikacije za dojenje, kada je jedini prihvatljiv način ishrane adaptirana mliječna formula. Iako mliječne formule po sastavu nijesu identične majčinom mlijeku, koriste se kao zamjena ili dohrana kad majka nema dovoljno mlijeka. Važno je da roditelji bebama ne daju kravlje mlijeko.

Da li beba mora da podrigne nakon jela?

Sanela Rastoder: Većina beba halapljivo sisa pa pored mlijeka proguta i nešto vazduha.Taj vazduh se zadržava u bebinom stomačicu i pravi bebi smetnje. Za bebu je podrigivanje neophodno, normalno i obavezno. Neke bebe podrignu odmah nakon jela, dok druge to ne učine tako brzo. Bebe koje doje imaju manju potrebu za podrigivanjem zato sto bebine desni idealno prijenjaju za majčinu doiku. Savjetujemo majku da podigne bebu u uspravan položaj, pa lagano lupka bebu po leđima, vodeći računa da bebin stomak bude na njenom ramenu. Obavezno na rame staviti i presavijenu pelenu jer beba osim vazduha izbaci i nešto mlijeka.

Nekim bebama je dovoljno da masirate stomačić, pa da podrignu.

Kako kupati, njegovati bebu, čistiti je… Koja je idealna temperatura vode? Kako tretirati pupak?

Sanela Rastoder: Prije kupanja potrebno je bebi obezbijediti adekvatne uslove kako bi nam kupanje prošlo što brže i spretnije. Temperatura sobe treba da bude 25/26°C. Temperatura vode je jednaka temperaturi tijela, i treba da iznosi 36/37 °C. Toplotu provjerite stavljanjem termometra ili unutrašnjeg dijela podlaktice u vodu. S obzirom da je koža novorođenčeta i do deset puta tanja od kože odraslih, i da njihov centar za termoregulaciju još nije razvijen, proces kupanja bi trebalo da se svede na što kraći vremenski period. Tek kada sve pripremimo svlačimo bebu.

Važno je znati:

- Operemo ruke i kadicu prije kupanja bebe;

- Dubina vode ne bi trebalo da prelazi preko 5 cm, otprilike do bebinih grudi;

- Bebu polako spuštamo u vodu, metodom 4 prsta - palac tj preko ruke, jer beba ne trazi snagu vec sigurnost;

- Počinjemo kupanje od glave tj. od čistijeg dijela ka prljavijem dijelu tijela, preko šakica koje treba otvoriti, prema donjim ekstremitetima

- Posebnu pažnju treba obratiti na prevoje tj. područje ispod vrata, pazušni dio i prepone. Beba se ispira od glave prema leđima,guzi i nogama, a zatim se okreće na prednju stranu i ispira i sa prednje strane. Lice se umiva i nikad se ne sipa bebi direktno voda u lice.

- Beba se zatim umotava u mekani peškir. Glava se trlja, a tijelo se tapkanjem susi. Obicno se kupanje izvodi neposredno prije hranjenja, tako da je beba nakon kupanja i oblačenja spremna za podoj.

Njega kože ima za cilj da smanji mogućnost nastanka iritacije, da bude zdrava i njegovana. Veći rizik od isušivanja baš zbog nerazvijenosti lojnih žlijezda zahtijeva posebne praparate koji su isključivo namijenjeni bebama.

Štedite na vlažnim maramicama - svedite upotrebu na minimum.

Ako beba ima suvu kožu, koristi se kupka za takav tip kože, i tijelo se namaže nekom hidrantnom kremom. Normalnoj koži nijesu potrebne nikave dodatne kreme i ona se spontano njeguje prirodnim putem. Na tržistu je veliki broj preparata i nije bitno za koji se odlučite ako ga pravilno koristite tj. ne pretjerujete da ne biste izazvali kontra-efekat.

U slučaju pojave bilo kakvih promjena na bebinoj kozi, potrebno je javiti pedijatru!

Što se tiče njege pupačnog patrljka, roditelji trba da znaju da nakon izlaska iz porodilišta on treba sam da se osuši i otpadne. Neki pupacanici otpadnu ranije, a neki kasnije. U prvim danima brigu o pupčaniku preuzima patronažna sestra. Sada je aktuelna suva obrada pupčanika. To znaci da bebu normalno kupamo, pupšanik posušimoi sterilnom gazicom, i drži pupak svo vrijeme otkriven. Na ovaj nacin se brze zatvara pupcana rana.

Pelena za jednokratnu upotrebu se stavlja ispod  pupčane rane. Kod pojave promjena u vidu crvenila okolnog tkiva, gnoja, krvarenja ili neprijatnog mirisa potrebno je javiti se kod pedijatra.

sanela

Kako bebu oblačiti, a da joj nije hladno niti vruće?

Sanela Rastoder: Novorođenče do 6 sedmica starosti nema razvijen centar za termoregulaciju, pa treba obratiti pažnju na pravilno oblačenje. Zavisno od vremenskih prilika potrebno je prilagoditi i bebino oblačenje. Na sobnoj temperaturi od 22/23 stepeni bebu treba lagano obuci, ali slojevito jer vazduh između slojeva bolje održava toplotu. Sva odjeca bi trebalo da bude pamučna. Bebi koja boravi u kući na sobnoj temperaturi nije potrebno stavljati kapice i rukavice, a čarapice su obavezne čak i u ljetnjim mjesecima. Ukoliko beba izlazi napolje potrebno je toplije obući i staviti kapu jer tako zadržava tjelesnu toplotu (ovo se odnosi kada je hladno i vjetrovito vrijeme). Bebe koje su pretoplo obučene često se osipaju, znoje i budu nervoznije. Ruke i stopala su hladne ali ako su grudni koš i leđni dio topli dijete je dovoljno obučeno. Smjernica za oblačenje bebe može da bude majčin lični osjećaj toplote ili hladnoće.

Možemo li bebi pomoći da manje štuca, podriguje, a šta raditi ako povraća?

Sanela Rastoder:  Mnogi roditelji ne znaju da bebe znatno više štucaju nego odrasli. Štucanje se može javiti nekoliko puta u toku dana I trajati 10-ak minuta, zatim spontano prestati. Ovo je prolazna pojava koja nastaje kao posledica kontrakcije dijafragme. Štucanju su podložnije bebe - mali prozdrljivci koji halapljivo jedu jer osim mlijeka unesu i vazduh. Ako beba doji provjeriti da li je zauzela adekvatan položaj tj. da li je obuhvatila cijelu areolu dojke jer na taj način smanjuje količinu vazduha koju unese prilikom hranjenja. Odvojite bebu na par minuta od dojke kada sama prekine sa sisanjem, pustite da podrigne i onda nastavite dojenje. Štucanje nije bolno, niti bebi smeta i sve dok beba dobro prihvata podoj, dobro napreduje i ne povraća smatra se normalnom pojavom.

Majka treba da zna da ako se javi u toku dojenja postavi bebu u uspravni položaj, i tapka bebu po leđima kako bi istisnula vazduh. Nakon toga nastavlja sa dojenjem.

Kada beba počne da štuca probajte sljedeće:

- Pritisnite bebin nosić tako da ona refleksno zaustavi dah:

- Ponuditi bebi mlijeko ili vodu

Ukoliko se beba hrani na flašicu, obratiti pažnju na ugao pod kojim se drži bočica - cucla mora uvjek biti puna. Otvor na flasici ne smije da bude ni prevelik ni preuzak. Mlijeko mora da kaplje, a ne da čuri u mlazu.

Zdrava beba na majčinom mlijeku ne povraća. Važno je ukazati na razliku između bljuckanja i povraćanja. Obratiti pažnju na sadržaj onog što je dijete povratilo, kao i da li je povraćanje obimno u mlazu ili se radi o višku hrane. Ukoliko beba dobro napreduje nema razloga za brigu. Međutim ukoliko beba učestalo povraća, a pri tom ne dobija na težini obavezno se javite pedijatru. U najvećem broju slučajeva dovoljno je uspostaviti pravilnu tehniku podoja, što češći, a manji obroci, da ne bi došlo do gubitka tjelesne težine.

Kako i koliko beba spava I imaju li neki ritam?

Sanela Rastoder: Svaka beba je posebna na svoj način, i neke zahtijevaju više, a neke manje sna. U prvim sedmicama beba spava oko 8 sati u toku noći, uz povremene prekide za hranjenje, presvlačenje, i oko 7 sati u toku dana (ne u kontinuitetu). Majke koje doje ne uobročavaju bebu, jer se beba hrani na zahtjev. Ukoliko beba spava duže od 3 sata potrebno je bebu probuditi u pvim danima. Ukoliko je beba žuta, budite je ćešće. Potrebno je poštovati potrebe djeteta, ali ga I usmjeravati na ono što je najbolje za njega.

Grčevi/kolike su česti pratioci u prvih nekoliko mjeseci. Kako ih ublažiti?

Kolike su sastavni dio odrastanja svake bebe. Iako se ne mogu u potpunosti eliminisati mogu se ublažiti. Beba koja pati od grčeva NIJE BOLESNA i nema trajnih posledica po njeno zdravlje. Beba plače, povlači nogice prema stomaku, lice je crveno, plač je jak i iznenadan, beba ispusta gasove. Sve to ukazuje na grčeve. Podrška roditeljima je jako bitna u ovom periodu. Na tržistu je jako veliki broj preparata za ublažavanje kolika. Ali I blaga masaža u smjeru kazaljke na satu, od pupka ka spolja pomaže. Majka koja doji može prenijeti gasove na bebu, a i ne mora, pa je korisno konzumirati namirnice koje ne nadimaju ako se primijeti da beba ima pojačane grčiće. Takođe postoje specijalne bočice namijenjene djeci za sprečavanje kolika, za one koje na taj način piju mlijeko .

Šta raditi kada se pojave ojed ili osip kod bebe?

Sanela Rastoder: Ojed je posledica kontakta bebine osjetljive kože sa urinom i stolicom. Javlja se najčešće u vidu crvenila, oticanja i bola u predjelu genitalija, analne regije i pregiba. Glavna preporuka je - ŠTO VIŠE VAZDUHA TO BOLJE.

Potrebno je redovno mijenjanje pelena, na svaka 2-3 sata, kao i upotreba masti na bazi cink oksida. I bez upotrebe vlažnih maramica.

U slučaju pojave iscjedka, plikova u vidu bubuljica potrebno je obratiti se za savjet pedijatru. Čak i najbolja njega bebe, ne može uvjek da spriječi pojavu osipa.

14560107 173215149791839 6607620564728975141 o

Kako održavati bebinu higijenu nosa, ušiju...

Sanela Rastoder:  Higijena nosa - Prohodnost nosa je izuzetno vazna jer bebe ne znaju da dišu na usta. Zapušen nosić često bebi remeti san i beba postaje plačljiva i razdražljiva. Nosić čistite fiziološkim rastvorom, tako što ćete bebu poleći na tvrdu podlogu u ležeći stav sa glavom okrenutom na stranu. Stavljate nekoliko kapi rastvora u jednu nozdrvu, sačekate. Isti postupak ponavljate sa drugom nozdrvom. Ukoliko ne uspijteo da oslobodite zapušen nosić, postoje pumpice koje se koriste za izvlačenje sekreta iz nosa.

Higijena ušiju - Kod higijene ušiju važno je znati da ušnu mast nije potrebno uklanjati, jer se uši same čiste, a osim toga ona ima zaštitnu ulogu da štiti bebu od prodora prljavštine. Dovoljno je površno očistiti ušnu školjku. Obratite pažnju na predio iza ušiju pogotovo kod beba koje doje.

Higijena lica - Redovno perite bebio lice bez upotrebe sapuna, jer isušuje kož. Ukoliko zimi izvodite bebu namazite lice odgovarajućom kremom.

Higijena očiju - Ukoliko se kod bebe pojavi suzna tečnost sa krmeljima,neophodno je njegovati oči svakodnevno čak i više puta u toku dana.Nikada se ne uklanjaju krmelji noktom jer se tako može povrijediti beba. U kućnim uslovima možemo koristiti fiziološki rastvor - ampule tako što na sterilnu gazu nakapamo nekoliko kapi rastvora i time čistimo bebine oči od spolja ka unutra. Važno je znati da jedan tupfer koristimo za jedno oko.

Njega polnih organa - Posebna pažnja se obraća na njegu genitalija, jer su konstantno izloženi dejstvu urina i stolice. Upotreba šampona i sapuna koji su alkalni se ne preporučuje. Ostatke od stolice potrebno je obrisati mokrom ocijeđenom vatom. Čistimo bebu od čistog ka prljavijem dijelu tj prema čmaru. Bebu namazati tankim slojem zaštitne kreme. Debeli sloj je podloga za bakterije.

Kod djevojčica se nekada može desiti pojava krvi na peleni. U pitanju je reakcija na trudnoću tj dejstvo majčinih hormona. Bezazlena je pojava i spontano prolazi.

Higijena noktiju - Bebe se rađaju sa dužim noktima koji im smetaju jer se grebu po licu. Postoje specijalne makaze za noktice. Nokti se sjeku pravo, u ravni sa jagodicama.

Kada bebu početi izvoditi napolje?

Sanela Rastoder: Svjež vazduh nikome ne može naškoditi. Kada je lijepo vrijeme može se beba izvesti napolje odmah nakon rođenja. Izbjegavati mjesta gdje ima duvanskog dima, bolesnih ljudi i zatvorene prostorije. Provjetravajte sobu u kojoj boravi beba često, bez obzira na vrijeme, pa čak I kada je hladno, nekoliko puta po nekoliko minuta dnevno. Tada bebu treba smjesti u drugu prostoriju.

Kako znati da je beba sita?

Majke koje ne doje, znaju koliko njihova beba unosi hrane. Međutim majke čija je beba na prirodnoj ishrani često se brinu da li je njihova beba dovoljno sisala.važno je da znaju da - NE POSTOJI NEKVALITETNO MAJČINO MLIJEKO.

- Pratite broj mokrih pelena. Pelene bi trebalo da budu mokre svakih 3 sata (6-8 mokrih pelena u toku dana);

- Urin bi trebalo da bude svjetliji i bez mirisa;

- Beba spava par sati nakon hranjenja (2-3 sata)

- Beba dobro napreduje.

Da li i kako povijati bebu?

Sanela Rastoder: Podijeljena su mišljenja za korišćenje širokog povoja.

Široki povoj podrazumijeva povijanja beba tetra i švedskom pelenom preko pelene za jednokratnu upotrebu. Preporučuje se širok povoj do dva mjeseca, kao prevencija poremecaja deforormiteta kukova, a zatim na osnovu rezultata ultrazvučnog pregleda i savjeta ortopeda nastaviti do šestog mjeseca, ako za tim ima potrebe.

Postoje li neke posebna preporuke za držanje novorođenčeta?

Sanela Rastoder:  Od prvog dana je potrebno uzimati bebu u ruke, ali pri tom voditi računa o vratu i glavi.

Najprirodniji način je da držite bebu okrenutu prema sebi, s tim da joj uvijek pridržavate glavu.

Dodir kože o kožu i otkucaji majčinog srca umiruju bebu. Stvorite djetetu udobno gnijezdo.

Dok držite bebu obratite pažnju na fontanelu - osjetljivi mekani dio bebine glave.

- Uvijek drzite bebu da je nos slobodan;

- Izbjegavajte nagle trzaje i pokrete;

- Često mijenjajte položaj bebe kako bi otkrili koji joj najviše odgovara.

DA - nosite vašu bebu jer je to prirodni nastavak trudnoće i pospješuje bliskost jer jako brzo odrastu!!!

 

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?