Proširena prava na medicinsko tehnička pomagala i medicinsku rehabilitaciju invalidnih lica

Fond za zdravstveno osiguranje donio je dva nova pravilnika kojima se proširuju prava na medicinsko tehnička pomagala i medicinsku rehabilitaciju invalidnih lica, a na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. Proširene su liste medicinsko tehničkih pomagala i bolesti, bolesnih stanja i posledica povreda. 

Usvojeni su i počeli su da se primjenjuju Pravilnik o indikacijama i načinu korišćenja medicinske rehabilitacije u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju specijalizovanu medicinsku rehabilitaciju sa Listom bolesti, bolesnih stanja i posledica povreda za korišćenje medicinske rehabilitacije i Pravilnik o ostvarivanju prava na medicinsko-tehnička pomagala sa Listom medicinsko-tehničkih pomagala.

Kako je predviđeno Strategijom za integraciju lica sa invaliditetom Vlade Crne Gore za period 2008 – 2016. godine, prilikom sastavljanja nove Liste medicinsko-tehničkih pomagala i Liste bolesti bolesnih stanja i posledica povreda za korišcenje medicinske rehabilitacije u specijalizovanim ustanovama, Fond je održao nekoliko konsultativnih sastanaka sa nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima u vezi sa licima sa invaliditetom - Udruženje mladih sa hendikepom, Savez slijepih, Udruženje djece i mladih sa smetnjama u razvoju... U smislu zahtjeva nevladininih organizacija koje se bave problematikom invalidnih lica konsultovani su i doktori odgovarajućih klinika Kliničkog centra Crne Gore tako da je uvažavajući i stavove medicinske struke ocijenje opravdanim da prošire prava na medicinsko tehnička pomagala i medicinsku rehabilitaciju, saopšteno je iz Fonda.

Na Listu pomagala uvršćena su nova pomagala i to

- spoljna portabilna insulinska pumpa i dijelovi za pumpu za osigurana lica do 26 godina života sa utvrđenom indikacijom;
ortopedski ulošci za djecu do 18 godina za dvije dijagnoze;
- inhalator za djecu do 18 godina sa cističnom fibrozom;
aparat sa pozitivnim pritiskom sa maskom za neinvazivnu ventilaciju u kućnim uslovima kod teških respiratornih stanja;
BAHA aparat za koštano sprovođenje zvuka i Vibrant sistem za koštano sprovođenje zvuka za lica do 26 godina;
meka kontaktna sočiva za djecu do 7 godina sa kraćim rokom trajanja;
- kohlearni implant i zaušni procesor sa pripadajućim djelovima za lica do 26 godina života, kao i baterije za zaušni procesor za osobe sa ugrađenim kohlearnim implantom, s tim da je na teret Fonda prihvaćeno i servisiranje ovih sofisticiranih slušnih pomagala;

Osim toga primjenjivaće se ubuduće i povoljniji uslovi za odobravanje elektromotornih i aktivnih lakih kolica, kao i rezervni djelovi za ova kolica;

Pojedina pomagala sa Liste pomagala (npr. neke ortoze) ubuduće će predlagati dokotor specijalista ortoped ili fizijatar iz opštih bolnica, a ne konzilijumi doktora Kliničkog centra kao do sada. Kod određenih pomagala kod trajnih stanja osiguranika (npr. vještački nos, perike, grudnjaci i dr.) samo prvi put pomagalo predlagaće odgovarajući specijalista, drugi i naredni put pomagalo predlaže izabrani doktor, a izdavanje pomagala ovjeravaće ubuduće Fond.

Za određene vrste pomagala utvrđene Listom za osigurana lica kod kojih je zdravstveno stanje takvo da se ne može očekivati bilo kakva promjena zdravstvenog stanja – trajna stanja (urođeni nedostatak ekstremiteta, urođeni deformiteti, stanje poslije amputacije ekstremiteta, kvadriplegija, paraplegija, cerebralna paraliza, gubitak vida i sl.), pomagala se prvi put odobravaju na način propisan pravilnikom, a svaki naredni put odobrava Fond na osnovu predloga ovlašćenog doktora odnosno konzilijuma doktora, tj. neće se predlozi za pomagala iznositi na Ljekarsku komisiju Fonda, već će se ovjeravati na šalteru.

Novim pravilnicima su i skraćeni rokovi trajanja za korišćenje pomagala (Brajeva pisaća mašina, reproduktor govora za slijepa lica i govorni softver za slijepa lica). Pomagala koja se odobravaju kod rijetkih bolesti ili stanja, za koje Fond nema ugovornog isporučioca, odobravaće se stvarni troškovi koštanja (nabavke) pomagala.

Pravilnikom o indikacijama i načinu korišćenja medicinske rehabilitacije u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju specijalizovanu medicinsku rehabilitaciju proširena je Lista bolesti, stanja i posledica povreda za sledeće dijagnoze:

- G11.4 Hereditarna spastička parapareza;
- G11.4 Mb Charcot-Marie-Tooth  (Hereditarna oboljenja živaca);
- G 61.8 CIDP – Hronična inflamatorna poliradikuloneuropatija;
- G 71.1 Miotonična distrofija;
- G 80 Paralysis cerebralis infantilis (dječija cerebralna paraliza). Do sada je bilo propisano svake godine do navršenih 15 godina života, predlogom Pravilnika je definisano svake treće godine nakon navršenih 15 godina života;
- G 95.1 Myelopathia vascularis (stanje nakon infarkta kičmene moždine sa zaostalim neurološkim deficitom);
S12, S22.0, S22.1, S32.0, S32.7, S32.4, S32.3, S32.5 Fractura vertebrae cervicalis, thoracalis, lumbalis et pelvis (prelom vratnog, grudnog ili lumbalnog pršljena i karlice) s neurološkim deficitom, dato je pravo na još jednu rehabilitaciju u odnosu na važeći pravilnik;                                                     
- Z95.8,  Z95.9  Interpositio grafti aortae.

Djetetu do 15 godina života, odnosno djetetu do 18 godina života koje boluje od maligne bolesti, koje ima oštećenje mišića i neuromuskularne bolesti, plegični sindrom, oštećenje sluha, vida i govora sa više od 70% tjelesnog oštećenja, intelektualni invaliditet sa IQ 69 i manje, autistične poremećaje, psihoze i epilepsiju, odobravaće se pratilac za vrijeme trajanja medicinske rehabilitacije.

"Donošenje novih pravilnika usloviće povećanje troškova, s tim da preciznu procjenu u ovom trenutku nije moguće dati", saopšteno je iz Fonda i objašnjeno da je to tako jer još nema preciznih podataka koliki je broj lica koji će moći da ostvare pravo na nova pomagala odnosno na medicinsku rehabilitaciju. Utvrđivanje i donošenje cijena za nova medicinsko-tehnička pomagala će uslijediti nakon stupanja na snagu pravilnika.