Da li je za izlazak iz zemlje djece potrebna saglasnost oba roditelja?

Roditelji koji žele da otutuju sa djetetom van granica Crne Gore ne moraju da imaju sa sobom saglasnost drugog roditelja, ali im je ono neophodo za vađenje putne isprave za dijete kao i promjenu boravišta, sa čim se moraju saglasiti oba roditelja, pojasnili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Udruženje Roditelji je 11. novembra 2016. godine uputilo Ministarstvu Molbu za dobijanje mišljenja i tumačenje o Zakonu o putnim ispravama ("Sl. list Crne Gore br. 21/08"), a koji se odnosi na izdavanje putnih isprava i prelazak granice, posebno kada su u pitanju dvoroditeljske i jednoroditeljske porodice.

Pogledajte još: Odgovor MUP-a

U Zakonu o putnim ispravama ("Sl. list Crne Gore br. 21/08") član 27. sa naslovom Odobrenje roditelja ili zakonskog zastupnika, propisuje da dijete može putovati u drugu državu ako ima odobrenje jednog roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika određenog u skladu sa zakonom.

Odgovor je dostavio 8. decembra 2016. godine Odsjek za granične provjere,Sektora granične policije, Uprave policije, MUP-a Crne Gore.

"Dijete može preći granicu sa jednim od roditelja, i nije potrebno odobrenje drugog, dok ako je u pitanju treće lice, mora imati dozvolu jednog od roditelja", piše u dopisu.

Uz to je objašnjeno i da će sektor granične policije povodom tumačenja MUP-a u slučaju protivljenja jednog roditelja putovanju njegovog djeteta u inostranstvo, razmotriti mogućnost drugačijeg postupanja od dosadašnje prakse.

Mišljenje upućeno Sektoru granične policije potpisala je generalna direktorica Direkcije za prebivalište i putne isprave, Direktorata za upravno unutrašnje poslove MUP-a.

Ovaj dokument je dostavljen svim graničnim prelazima i u Sektoru granične policije smatraju da nema potrebe da ga roditelji nose i pokazuju na graničnim prelazima.

"U svakom slučaju ukoliko budu imali nerazumijevanje na graničnim prelazima mogu policijske službenike, koji budu vršili granične provjere, da zamole da pozovu službenika Odsjeka za granične provjere, radi razjašnjenja", pojašnjeno je u dopisu udruženju Roditelji.

Za prelazak granice sa Bosnom i Hercegovinom lica mlađa od 18.godina moraju posjedovati važeći pasoš.  Prelazak granice sa Srbijom je reciprocitetan, pa ista dokumenta važe za prelazak sa obje strane.  Postoji mogućnost, za lica mlađa od 18 godina, ukoliko ne posjeduju pasoš, da granicu sa Republikom Srbijom mogu prelaziti i sa dokumentom kojim se može dokazati njihov identitet.

"Djeca školskog uzrasta treba da imaju dokument sa fotografijom - đačku knjižicu, pasoš, lična karta, dok djeca predškolskog uzrasta treba da posjeduju dokument kao što je izvod iz matične knjige rođenih ili zdravstvena knjižica", pojašnjeno je iz Sektora granične policije,

Napominju da je ovakav način prelaska državne granice izuzetak, pa i granična kontrola može biti detaljnija,shodno članu 50 Zakona o graničnoj kontroli.

Da bi ova kontrola bila ubrzanija preporučuju posjedovanje i dodatnih dokumenata, na primjer, za roditelje različitih prezimena izvod iz matične knjige vjenčanih ili saglasnost oba roditelja ukoliko dijete putuje u pratnji drugog lica.

Zakon o načinu izdavanja putnih isprava predviđa i sledeće u članu 28: „Kada roditeljsko pravo vrši jedan od roditelja, zahtjev za izdavanje putne isprave iz clana  26 stav 3 ovog zakona, odnosno odobrenja iz clana 27 stav 1 ovog zakona, za putovanje u drugu državu, za lice mlade od 18 godina podnosi roditelj kojem je lice povjereno na cuvanje ili vaspitanje, uz pisanu saglasnost drugog roditelja. „

To znači da putnu ispravu za osobu mlađu od 18 godina nije moguće izvaditi bez odobrenja drugog roditelja.

Važno je znati i da Porodični zakon koji se primjenjuje od 1. septembra 2007. godine, u članu 79. propisuje da Roditelj koji ne vrši roditeljsko pravo ima pravo i dužnost da izdržava dijete, da sa djetetom održava lične odnose i da o pitanjima koja bitno utiču na život djeteta odlučuje zajednički i sporazumno sa roditeljem koji vrši roditeljsko pravo. Pitanjima koja bitno utiču na život djeteta, u smislu ovog zakona, smatraju se naročito: obrazovanje djeteta, preduzimanje većih medicinskih zahvata nad djetetom, promjena prebivališta djeteta i raspolaganje imovinom djeteta velike vrijednosti.

Na osnovu toga se može zaključiti da o promjeni prebivališta djeteta Roditelj koji ne vrši roditeljsko pravo odlučuje zajednički i sporazumno sa roditeljem koji ima roditeljsko pravo.

Komunikacija između oba roditelja je poželjna, bilo povodom vađenja putnih isprava, bilo prilikom prelaska granice, a cilju sprječavanja zloupotreba, u cilju poštovanja roditeljskih dužnosti, pogotovo kada su narušeni odnosi, naročito u slučaju jednoroditeljskih porodica, gdje jedan od roditelja ima samostalno roditeljsko pravo.