Vrtić, baka ili dadilja

Kako vaša beba raste, počinju i brige roditelja koje se odnose na odluku kome povjeriti mališana na čuvanje. Rijetki roditelji imaju sreću da jedno od njih može ostati kod kuće još neko vrijeme dok njihovo dijete psihofizički ne bude spremno na odvajanje i reorganizaciju svakodnevnice. Većina roditelja se suočava sa stresnim periodom odluke – jaslice, baka ili dadilja. Svaki od mogućih izbora ima svoje prednosti i nedostatke, a ono što roditelji treba da urade je maksimalno da se informiše o svakoj opciji.

Jaslice i vrtići su dobra opcija za roditelje koji trebaju stalnu brigu o svom djetetu jer se neće dogoditi da se, na primjer, zbog bolesti nema ko brinuti o vašem mališanu. Te su institucije takođe pod stalnom kontrolom inspekcija i treba da zadovoljavaju standarde opremljenosti, zdravstvene zaštite i ishrane i sigurnosne mjere za boravak djece. U vrtićima se djeci nudi veliki broj edukativnih materijala i podsticaja i pružaju mogućnosti za socijalizaciju djeteta.

Nedostaci: U gradskim vrtićima i jaslicama su često velike gužve i grupe su prebukirane. U jaslicama ili vrtiću je teško pratiti ritam svakoga pojedinog djeteta, nameće im se utvrđena rutina poput određenog vremena za jelo, spavanje i izlaske, a i radno vrijeme jaslica je striktno određeno. Najveći nedostatak ove opcije čuvanja je to što je u velikim grupama dijete stalno izloženo virusima i bakterijama druge djece. Iako je to individualno, može proteći i više mjeseci dok dijete ne stekne imunitet na "vrtićke" bolesti.

Kako odabrati vrtić:

Razmislite odgovara li vam više da je vrtić u blizini doma ili u blizini vašeg radnog mjesta. Kad se odlučite za lokaciju, obiđite vrtiće (privatne i državne) u blizini i pitajte sve što vas zanima. Obratite pažnju na higijenu, opremljenost vrtića, broj djece u grupama i način rada vaspitača. Pripreme za vrtić počinju nekoliko mjeseci prije konačnog polaska.  Neki od preduslova za lakše privikavanje djeteta na vrtić je da se dijete već odvajalo od vas (bilo kod bake i sl.).

Bake i djedovi, gotovo poput roditelja, bezuslovno vole dijete. Dijete ih poznaje i briga zbog odvajanja od roditelja traje vrlo kratko, a o kvalitetnim i ukusnim obrocima i higijeni djeteta ne bi trebalo da brinete. Ukoliko su baka i djed mlađi i zdravi, dijete će uživati u igrama i šetnjama s njima, ali mlađi bake i djedovi rijetko mogu čuvati djecu jer su uglavnom još u radnom odnosu.

Nedostaci: Mogući problemi leže u činjenici da većina baka i djedova smatra kako im vaše uputstva nisu potrebne i da bolje od vas znaju što je djetetu potrebno. Javlja se i pitanje pokrivanja troškova djeteta. Bake i djedovi najčešće unuke čuvaju besplatno, što može biti opterećenje za njihov ionako skroman kućni budžet. Vrlo je važna i činjenica da osobe u godinama često nemaju toliko energije koliko malo dijete zahtijeva. Pripreme obroka, hranjenje, presvlačenje, odlasci u šetnju, igre s loptom, ljuljaške, klackalice... sve to može iscrpiti stariju osobu, a djetetu je sve to potrebno.

Ukoliko ćete imati sreću i pronaći adekvatnu dadilju za svoje dijete, najveća je prednost u tome što dijete ostaje i boravi u svom domu. Poštuju se sve rutine koje je dijete uspostavilo, vrijeme čuvanja je fleksibilnije, a čuvanje se ne prekida u slučaju neke blaže viroze djeteta. Prednost koju osjećaju roditelji koji su se odlučili da unajme dadilju, je to što ne moraju organizovati ko će i kada dijete odvesti u vrtić i doći po njega. Jutra su znatno manje stresna jer se dijete ne mora buditi i spremati, već jednostavno ostaje da spava u svom krevetiću.

Djeca koju čuvaju dadilje su znatno rjeđe bolesna jer su manje izložena virusima koji vladaju u vrtićima. Nisu prisiljena takmičiti se s ostalom se djecom za pažnju vaspitačica u vrtiću, i često brže napreduju i razvijaju osjećanje sigurnosti i samouvjerenosti.

Nedostaci: Pri izboru dadilje roditelji moraju biti vrlo oprezni, a upravo je to i najveći nedostatak. Naime, kad dadilja čuva dijete, relativno je bez nadzora i zato je neophodno da to bude kvalifikovana osoba kojoj roditelji mogu vjerovati.

Roditelji će najvjerojatnije dosta vremena provesti tražeći dadilju, a ukoliko ona odluči iz bilo kojeg razloga da da otkaz ili je na neko vrijeme onemogućena da čuva dijete, začarani krug traženja ponovo započinje.

Još jedan nedostatak unajmljivanja dadilje je društveni život djeteta i slabije razvijanje socijalnih vještina. U vrtiću se sprovode programi bavljenja specifičnim, djetetovom uzrastu prilagođenim aktivnostima, a i dijete ostvaruje svakodnevni kontakt s vršnjacima. Zato je važno da roditelji dadilji obezbijede potrebne materijale za igru s djetetom i da s dadiljom dogovore dnevne aktivnosti. Ukoliko dadilja s djetetom ne odlazi napolje, roditelji ne smiju zanemariti odlaske u park. Važno je odabrati aktivnost koja uključuje druženje s drugom djecom.

Jedan od razloga zbog kojega se roditelji teško odlučuju za dadilju je i cijena čuvanja koja većinom daleko premašuje cijenu vrtića.

Vrlo često, čak i one male bebe upozoravaju smijehom ili plačem kako im se neka strana osoba dopada ili ne. Nemojmo nikad zanemarivati dječje mišljenje i osjećanja smatrajući sebe najpametnijima. Dakle, tražite li dadilju za svoje dijete/djecu uključite partnera i dijete, a posebno bake i djedove ukoliko i oni žive s vama.

Važnost obrazovanja dadilje

Nekim roditeljima obrazovanje dadilja nije od velike važnosti, ali kvalitetno obrazovanje i dugogodišnja praksa ipak čine profesionalca. Diplomirani vaspitači su najprofesionalnije osobe za rad i odgajanje zdrave djece, a diplomirani defektolozi za djecu s posebnim potrebama. Ukoliko svom djetetu ne možete obezbijediti vaspitača probajte odabrati osobu koja je tokom svog obrazovanja imala stručne kontakte s djecom (učitelji, profesori, treneri) i naravno što više iskustva u radu s djecom. Onima kojima obrazovanje nije jako važno, preporučujemo osobu koja je već odgajala svoje dijete, nezaposlenu majku ili baku.

Prednost preporučenima

Zatražite od dadilje preporuke i obavezno ih provjerite. Porazgovarajte s njenim bivšim poslodavcima o iskustvima i prednostima i nedostacima dadilje. Bilo bi poželjno i da vam dadilja donese na uvid originalnu potvrdu o nekažnjavanju kao i ljekarsku potvrdu o psiho-fizičkoj sposobnosti za rad s djecom, izdati baš za tu priliku. Takođe je vrlo važno da dadilja ima sanitarnu knjižicu koju će obnavljati jednom godišnje.

Upoznajte dadilju

Nakon što se obave formalnosti potrebno je što bolje upoznati dadilju. Posvetite svakoj dadilji dovoljno vremena za upoznavanje. Pozovite ju na večeru, u grad na kafu, u park ili igraonicu kako biste što bolje upoznali njenu prošlost, navike, metode odgajanja, itd. Upoznajte i njenu porodicu i posjetite njen dom gdje ćete vidjeti nivo higijene koju ta osoba posjeduje. Nakon što donesete odluku o zapošljavanju dadilje počnite s prilagođavanjem djeteta na novu osobu. Vrlo je važno da ste cijelo vrijeme uz svoje dijete i da se nova dadilja postupno uključuje u njegu, odgajanje i obrazovanje djeteta.

Izgradite povjerenje

Dadilju obavezno upoznajte s cijelom porodicom, učiteljicom ukoliko dijete ide u školu i vaspitačicom ukoliko dijete ide u vrtić i djetetovim prijateljima. Prije nego što dadilja počne samostalno da radi s djetetom budite sigurni da dobro poznaje vaš dom, komšiluk (obližnju prodavnicu, apoteku, park, igraonicu) i precizirajte način rada s djetetom. Recite joj sve svoje želje i potrebe koje se odnose na vaspitanje, ishranu i njegu djeteta te ciljeve obrazovanja.

Dadilje imaju veliku čast brinuti se za vaše dijete i nemojte izbor takve osobe prepustiti slučaju.

Izvor: Lukin portal za djecu i obitelj

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?