Kako odabrati gdje beba da spava?

Pitate li se je li bolje da vaša beba spava s vama ili u svojoj sobi? Koji je to aranžman koji će vam najbolje odgovarati? Nema univerzalnog odgovora na to pitanje koji će biti idealan za svaku porodicu. Mnoge stvari igraju ulogu kod odlučivanje, kao na primjer i bebin temperament koji ne treba zanemariti. Tu su još i načini na koji vi i vaš partner najbolje spavate. Sve to treba uzeti u obzir dok osmišljavate što bi vašoj bebi, ali i vama, bilo najbolje.

Evo nekih faktora o kojima biste trebali razmisliti prilikom donošenja odluke:

  • osjećate li se vi i vaš partner ugodno s bebom u krevetu?
  • kako se osjećate pri pomisli da ćete se preko noći odvojiti od bebe?
  • kakav je temperament vaše bebe?
  • spava li vaša beba bolje kada je buka ili tišina?
  • koji će aranžman za spavanje najviše pomoći vašoj bebi, ali i ostalim ukućanima da se bolje odmore?

Ako vaša beba obično ide da spava prije vas i partnera, možda se pitate gdje je smjestiti. Je li pravi izbvor uobičajena lokacija za spavanje gdje inače provodi noći ili neko drugo mjesto gdje će biti dok i vi ne pođete na spavanje. Čak niti ovo pitanje nema univerzalni odgovor.

O ovim stvarima treba razmisliti kada donosite odluku hoćete li bebu držati u dnevnoj sobi dok vi ne pođete na počinak ili ćete ju odmah odnijeti u spavaću:

  • osjećate li se ugodnije kada vidite i čujete bebu dok spava?
  • spava li beba bolje uz porodičnu buku u pozadini?
  • budi li se beba lako zbog buke
  • osjeća li se beba sigurnije i zadovoljnije kada čuje da su i drugi ljudi u blizini?
  • osjećate li se vi dobro gledajući i slušajući bebu preko baby monitora?

Treba li beba da spava u svojoj ili vašoj sobi?

Neki roditelji odluče da beba spava u njihovoj sobi i njihovom krevetu. Profesor James McKenna, neurolog na kalifornijskom univerzitetu, savjetuje da je u tom slučaju dobro držati vrata sobe otvorenima. Čak predlaže da dopustite da određena količina buke dopre do bebe. Godine istraživanja pokazuju da djeca pozitivno reaguju na fizički i psihološke senzorne signale drugih ljudi. Kada bebe osjete blizinu drugih ljudi, kada ih mogu čuti vidjeti i osjetiti, ne osjećaju se usamljeno i zadovoljnije su.

Kada bebe spavaju same u svojoj sobi ti senzorni nadražaji će manje doći do njih. Naučnici vjeruju da kada bebe osjećaju prisustvo drugih ljudi, osjećaju i sigurnost. Pomaže i ako dopustite da do bebe u njenoj sobi dopre određena buka, ali pritom razmislite o karakteru i navikama svoje bebe, odnosno da li će je to omesti ili joj omogućiti osjećaj sigurnosti.

Neki roditelji odluče da će bebe spavati u njihovoj sobi, ali u svom odvojenom prostoru ili kinderbetu. Drugi s bebom dijele krevet. Spavanje s bebom u istom prostoru, ali u odvojenim krevetima omogućava im da vas osjete i čuju ili vas čak i vide u blizini. To im daje potreban osjećaj sigurnosti.

Kada je dijeljenje kreveta u pitanju, beba osjeti vašu blizinu što joj može pomoći da mirnije spava. Dijeljenje kreveta ima i neke sigurnosne rizike pa biste se svakako i o njima trebalo da se informišete.

Dr. James McKenna već nekoliko decenija istražuje fenomen povezanog i odvojenog spavanja majke s djetetom. Tokom istraživanja došao je do nedvosmislenog zaključka da su i majka i dijete itekako svjesni obostrane prisutnosti u svim fazama sna.

Majka i beba “dizajnirani su za bliskost”, otkrio je McKenna, pa čak i tokom noći. Takođe, istakao je da bebe imaju koristi od senzornih interakcija s drugima tokom noći.

Izvor: Dječja posla

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?