Kako pomoći djetetu koje se panično boji mora i vode?

Mnoga djeca (ali i odrasli) boje se vode iz naizgled neobjašnjivih razloga. Za malu djecu boravak u moru ili jezeru znači jedno iskustvo u kojem ne postoje jasne granice, pa se zato mogu osjećati preplašeno i preplavljeno. Dijete nikada ne treba prisiljavati na ulazak u vodu – unošenje u vodu djeteta koje se boji može samo učvrstiti strah. Najbolje rješenje je dozvoliti djetetu da se igra u onoj udaljenosti od vode koja mu najviše odgovara.

Vi se možete igrati i zabavljati na plaži, u plićaku pokazujući djetetu kako zabavno to iskustvo može biti. Dijete će vam se možda pridružiti držeći vas za ruku. Kada se to dogodi, dozvolite djetetu da vas vodi i odlučuje koliko duboko ćete ući, koliko dugo ćete ostati u vodi. Možete podsticati dijete da se igra izazivajući talase i bježeći od njih dodirujući vodu samo stopalima. Na ovaj način dijete će povezati vodu s pozitivnim osjećajima poput zabave.

Ako imate vrlo malo dijete (oko godinu dana starosti) možete pokušati odagnati strah od vode prije samog ulaska u more. U tu svrhu možete napuniti bazenčić i držati ga kraj plićaka. Podstičite dijete na igru u bazenčiću (pod vašim budnim okom, naravno)! Igrajući se „na sigurnom“, dijete će postupno prihvatati okolinu. Primijetiće drugu djecu koja se slobodno i radosno igraju u moru i plivaju, a i samo će se pri tome zabavljati. Ne propustite djetetu redovno ponuditi igru u plićaku ili plivanje s vama u dječjem čamcu, sa sigurnosnim šlaufom. U nekom trenutku, dijete će vam se priključiti u igri ili šetanju po plićaku.

Generalno je dobro za djecu svih uzrasta da idu na kurs plivanja (posebno ako uključuje i dijete i roditelja). Možete reći djetetu da je učenje plivanja dobro zbog sigurnosti u bazenu, jezeru ili moru. Ako prvih dana odbija ulazak u vodu, sjednte i posmatrajte drugu djecu. Vremenom će znatiželja učiniti svoje, pa će dijete barem pokušati. Dobro je tokom kupanja i igranja u kadi napunjenoj vodom napominjati da je dijete prava ribica i da će sigurno super plivati jednog dana. Najvažnije je da dijete od početka povezuje vodu s lijepim osjećajem, sigurnošću, zabavom, pa će i boravak na moru proteći s manje straha, a dijete brže i lakše proplivati.

Postoje djeca kojima je i u kupanje u kadi iz nekog razloga vrlo neugodno, bilo da se boje vode, bilo da im smetaju kapljice u očima ili im ne odgovara temperatura vode koja je za nas idealna. Pokušajte otkriti koji razlog se krije u pozadini negodovanja kod vašeg djeteta i pokušajte ostati smireni dok dijete vrišti u svakom dodiru s vodom. Neka djeca vide da voda otiče u odvod i boje se da bi ih mogla povući sa sobom, a nama se čini da se boje kupanja. Neki od mogućih razloga mogu biti i šampon koji peče oči, strah od bojlera ili prskanja vode, zagrcavanje i sl.

vodaIzvor: Index.hr

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?