Trikovi za uspavljivanje koje vrijedi isprobati

Uspavljivanje bebe za neke je roditelje prava noćna mora jer znaju da ih nakon uspješno odrađenog posla čeka odmor, vrijeme za njih same, a možda i određena količina prijeko potrebnog sna i često ne mogu dočekati da njihov najmlađi član ode u carstvo snova.  Ali, ako dijete svake večeri teško zaspe, pa se po noći još i budi nekoliko puta, roditeljima je vjerojatno već muka čim pomisle na uspavljivanje. Evo nekoliko savjeta koji bi taj proces mogli olakšati.

Izbjegavajte kontakt očima

Ono što najmanje želite prije odlaska u krevet jeste da uzbudite svoju bebu. Produženi kontakt očima ili onaj koji će zabaviti dijete (kolutanje, treptanje) je za vašu bebu jedan od najvećih stimulansa. Zato, ako krećete da uspavate dijete ili ga smirujete nakon što se probudilo, a želite da ponovo utone u san, izbjegnite kontakt.

Kupanje

Topla voda i nježni trljajući pokreti mogu uspavati gotovo svakoga. Želite li da uspavate dijete uz pomoć kupanja, izbacite sve moguće igračke iz kade, smanjite “doživljaj” na minimum, dodajte neku opuštajuću kupku i nježno izmasirajte bebu koja će tako smirena sigurno lakše zaspati.

Nahranite dijete prije spavanja, ne čekajte da se probudi

Ako se vaše dijete zna probuditi po noći zbog gladi, hranjenje prije odlaska roditelja na spavanje može pomoći. Naime, doktor Robert Bucknam savjetuje da roditelj direktno prije odlaska na spavanje nahrani dijete dok je još u snu, ne čekajući da se samo probudi i zatraži da jedei. Neki vjeruju da će dodatno hranjenje taman toliko napuniti bebin stomačić da roditelju pruži nešto više nesmetanog sna.

Ispraznite kinderbet ili krevetić

Neka prostor u kojem beba spava bude lišen nepotrebnih predmeta i gomile igračaka. U njemu je dovoljna samo beba. Dekice, ogradice i plišane igračke mogu biti i potencijalno opasne i odvraćati bebinu pažnju od sna. Čaršaf i dušek je sve što je bebi potrebno za ugodan san, a ako brinete da se ne prehladi, odaberite radije vreću za spavanje nego pokrivač.

Umirite bebu nježnim dodirom

Je li vam se već puno puta dogodilo da beba na vam spava snom pravednika, a odmah nakon spuštanja u krevetić, otvara širom oči i spremna je na akciju? Beba voli da joj budete blizu i svako odvajanje od vas je odmah razbudi. Nakon što ju premjestite u krevetić, nježno spustite ruku na njen stomačić ili glavu da je umirite i utješite i na taj način možda izbjegnete buđenje.

Odaberite idealno vrijeme za spavanje

Stručnjaci smatraju da bi bebe do godinu starosti trebalo da idu na spavanje između 18:30 i 19 sati. Mnogi roditelji pogrešno pretpostavljaju da će rani odlazak na spavanje uzrokovati i rano buđenje, ali upravo suprotno. Premoreno dijete koje ide kasno u krevet vjerovatno će se ranije probuditi i pritom postoji mogućnost da se neće niti kvalitetno naspavati.

Rashladite sobu

Djeca, kao i odrasli, lakše zaspu i spavaju u fino rashlađenoj sobi. Ne zagrijavajte spavaću sobu, nije dobro ni za san niti za disajne puteve. Uz to, ako se beba pregrije  vjerojatnije je da će vas tijekom noći probuditi razdražljivi plač.

Promijenite pelenu

Neku djecu mokra pelena može itekako razbuditi dok se druga na takvo nešto ne obaziru. Imate li osjetljivog spavača, pobrinite se da ode da spava u suvoj peleni s dobrim upijanjem. Ne preporučuje se noću da se bebama mijenjaju pelene osim ako su obavile dugu nuždu ili su baš puno mokre, ali ako se vaša beba često budi bez razloga, ne zaboravite provjeriti i po potrebi promijeniti pelenu.

Koristite varalicu

Varalica tokom spavanja može smiriti i utješiti bebu, a neke studije govore da je može i zaštititi od sindroma iznenadne smrti odojčeta. Kada dijete čvrsto zaspe, izvadite varalicu, jer ako ispadne sama, postoji mogućnost da će se dijete probuditi i tražiti je.

Ne trudite se da stvorite savršenu tišinu

Neke bebe lakše zaspu kada čuju zvukove iz okoline, jer dijete ni u majčinoj materici nije spavalo u tišini. Ne trudite se da uspavate dijete u savršeno tihoj sobi jer bi mu ta tišina mogla zvučati neprirodno i postići kontra efekt. Omogućite djetetu da utone u san uz zvukove laganih uspavanki, upaljeni fen, brujanje ventilatora…

Izvor: Dječja posla

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?