Kako reći zbogom varalici?

Iskustvo svakog roditelja je posebno i drugačije kad su varalice u pitanju. Neka djeca bezbolno prođu odvikavanje od varalice, jednostavno je bace ili prihvate ono što im kažu roditelji zašto ona više nije dobra. Druga djeca ne mogu bez varalice ni u trećoj godini života, obično je u tom uzrastu trebaju samo pred spavanje, a tokom dana nemaju za njom potrebu, i ne sjete je se. Ali, ako je ne dobiju kada zatraže, tada nije lako ni djetetu ni mami ili tati, jer to odvikavanje ipak ne prođe bez suza. Ima i djece koja se od varalice jednostavno ne odvajaju, što svakako roditelje baca u očaj, pogotovo kada se radi o djetetu koje je starije od dvije godine i koje ne želi da napusti svoju „najbolju prijateljicu“.

Zavisnost od varalice zna zaista prerasti u problem, neke mame znaju reći da im dijete niti priča niti jede, nego samo ima cuclu u ustima. Nije svakako baš tako, ali nije ni daleko od istine. Nemojmo zaboraviti ni da neka djeca nikad varalicu nisu imala niti htjela, bez obzira što su im je roditelji znali ponuditi kao utjehu ako je dijete bilo bolesno, ili su ga mučili grčevi, a što obično i jesu najčešće situacije kada roditelji posegnu za varalicom.

U kojem uzrastu odviknuti dijete od varalice?

Na rastanak s varalicom ne bi trebalo baš čekati da dijete navrši tri godine, krene u jaslice ili vrtić, jer to podrazumijeva ipak duži period korištenja cucle i navikavanje na nju. Često se odvajanje od varalice zna protegnuti na mjesece, čak i na godinu, a svaki pokušaj propraćen je dječjim plačem, moljakanjem i vrištanjem na što roditelji na kraju popuste. Što više vremena prolazi, dude se sve teže riješiti. Pokušajte dijete odviknuti od varalice između četvrtog i šestog mjeseca, kada i prestaju kolike, a nagon za sisanjem slabi, jer polako dolazi vrijeme za upoznavanje kašica. Pokušajte ograničiti vrijeme korištenja varalice, na primjer, samo za spavanje ili utjehu. Period kada ćete dijete odviknuti od varalice birate isključivo sami i u tome morate biti odlučni i istrajni. Prije svega tokom perioda odvikavanja od varalice druge promjene u djetetovom životu mogu vam otežati situaciju (odvikavanje od drugih stvari, privikavanje na vrtić, preseljenje i sl.).U ovakvoj situaciji djetetu ne smijete lagati ni obećavati nešto što ne možete ispuniti. Odvikavanje mora biti u dogovoru s drugim roditeljem koji će takođe biti istrajan i podržavati  odluku o napuštanju varalice.

Do prvog rođendana bez varalice

Dijete koje prihvati varalicu teško se od nje odvoji. Sisanje zadovoljava najprije potrebu za hranom, ali je takođe i način kojim dijete ublaži osjećaj samoće i straha. Varalica smiruje dijete u onim trenucima kad mama nije pored njega. Pomaže mu i kada niču zubi i probijaju otečene i crvene desni, što djetetu nije ugodno. Kad god odvikavanje od varalice bilo, u prvoj ili drugoj ili trećoj godini djetetovog života, osnovno je pravilo da se ne služite silom ili kaznom kako bi dijete napustilo varalicu. Takođe, jako je važno da bez obzira na suze i ljutnju, budete uporni. Koju god metodu izabrali vaše će dijete vjerovatno par dana plakati za varalicom i moliti vas da mu je vratite, ali, na kraju će se prilagoditi. Budite strpljivi, jer će se na kraju trud isplatiti tako što će dijete baciti varalicu zauvijek. Za zbogom varalici nudimo nekoliko savjeta, različita su iskustva i vjerujemo da jedna od metoda mora „upaliti“ .Najpouzdanija je ona najradikalnija: a to je odluka da od sjutra cucle više nema. I gotovo. Ali ako popustite i  već prekosjutra vratite varalicu u igru, onda morate pokušati s nekim drugim načinom.

Ograničite vrijeme s varalicom

Odvikavanje možete započeti na način da dijete može dobiti cuclu samo u nekim trenucima dana kada mu treba utjeha. Dakle, ne kad je zauzeto igrom, već eventualno za vrijeme dnevnog spavanja ili večernjeg uspavljivanja. Kad dijete ne koristi cuclu, neka mu ne bude pred očima, a posebno nek ne visi spremna na lančiću za cuclu. Dozvolite djetetu da koristi cuclu samo na kratko i kad smatrate da mu zaista treba. Postepeno smanjite učestalost i vrijeme korištenja cucle. Odredite koje će vrijeme u danu vaše dijete moći provesti s cuclom pa ga pokušajte ograničiti samo na vrijeme spavanja i samog uspavljivanja. Kada se dijete jednom prilagodi tom novom režimu, krenite na uspavljivanje bez cucle.

 Uključite dijete u odvikavanje

Recite starijem djetetu da se treba odreći cucle pa je poklonite mlađem, iako to vjerovatno nećete učiniti, ali poenta je da se samo odrekne cucle. Mijenjajte cuclu za novu igračku, ali kada je zamjena jednom obavljena, dijete treba shvatiti da nema povratka. Podstaknite dijete da je samo baci u smeće i tako shvati da je cucla otišla zauvijek.

Knjige i priče o odlasku cucle

Ako je dijete malo starije, možete zajedno čitati prigodnu literaturu pomoću koje ćete ga psihički pripremiti na rastanak od cucle. Postoje i crtsaći i slikovnice namijenjeni upravo tom problemu, na primjer, kako je medo bacio cuclu i slično.  Čitajte djetetu te priče. Kroz priče i razgovore podstičite ga da odluči ostaviti cuclu.

Nagrada

Kažite djetetu da ako se odrekne varalice na određeno vrijeme, ali mora biti u pitanju barem jedan dan ili više, dobiće nagradu. I potrudite se da nagrada bude vrijedna te žrtve. Ili odvedite dijete zajedno s cuclom u prodavnicu s igračkama i dozvolite mu da samo izabere novu igračku ili plišanu životinju koja će služiti kao zamjena za cuclu. Na kasi "platite" igračku cuclom. Mnogi prodavači u radnjama s igračkama već imaju iskustva s ovakvom metodom i voljni su se pretvarati zajedno s vama.

Izvor: žena.hr

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?